Menu

Igrivo rokodelstvo

Ročno izdelani izdelki iz naravnih materialov z visoko dodano vrednostjo so dragocen zaklad, ki bogati dušo otroka, ki jih uporablja, in odraslega, ki jih poklanja.

Za otroke in njihov razvoj so velikega pomena kakovostni izdelki, izdelani iz naravnih materialov. Škofjeloški mojstri rokodelci so se odločili, da zasnujejo nekaj tovrstnih izdelkov, za katere verjamejo, da so kakovostni in pozitivno vplivajo na razvoj otrok.

Kakovostne izdelke razumemo kot tiste, ki so narejeni iz naravnih materialov, so okolju prijazni in ročno izdelani. Zanje je značilna tudi preprosta oblika – enostavna zasnova, ki spodbuja otrokovo domišljijo in je seveda lepa na pogled.

S tako igračo otroku že skozi igro približamo tradicijo in spoštovanje dela naših prednikov. 

Ovčka z loških hribov

Ovčko so oblikovali in izdelali:

Anja Musek, oblikovalka
Matija Hiršenfelder, lesena osnova ovčke
Petra Plestenjak Podlogar, ročno rezbarjeni motivi
Lučka Tičar, ročno pleten volnen šal

Osnova ovčke je izdelana iz hruškovega lesa, ki ima na površini ročno rezbarjene različne vzorce. Greje jo volnen šal.

Ovčka otroka spremlja, kamorkoli gre, saj stoji na koleščkih. Vsaka ovčka je posebna in drugačna od ostalih. Izdelane ovčke imajo različne rezbarjene vzorčke in šale različnih vzorcev in barv. Vsaka ovčka je unikat!

Slika zgodbe 1

Medved iz loških gozdov

Medveda so oblikovali in izdelali:

Zdenka Rakovec Vilfan, šivanje in polnjenje osnovne oblike medvedka
Anja Musek, idejna zasnova medvedka, polstenje puloverčka in vezenje
Roman Jamnik, izdelava gumba
Ladka Peneš, kvačkan rob puloverčka in barvanje volne z rastlinami za kvačkan rob

Medvedek je izdelan iz lanenega platna. Oblečen je v volnen polsten puloverček s kvačkanim robom in lesenim gumbom. Je mehak in prijeten na otip.

Vsak medvedek je poseben in drugačen od ostalih. Medvedi so različno veliki, nosijo različne obleke (puloverčki, hlačke, oblekice) z gumbi iz različnih vrst lesa. Vsak medvedek je unikat!

Slika zgodbe 2

Lutke pripovedujejo neskončno zgodb

Namizno gledališče so oblikovali in izdelali:

Lili Panjtar, idejna zasnova in izdelava gledališkega zastora
Janez Krišelj, ročno pleten okvir, gledališki oder 
Petra Vengar, ročno izdelane polstene lutke

Namizno gledališče je namenjeno otrokom različnih starosti od približno 2 let naprej. Osnovni namen je spodbujati otrokovo domišljijo, ustvarjalnost in izraznost. 

Gledališki oder je ročno spleten iz leskovih viter, dopolnjujeta pa ga gledališki zastor in prostor za igro z lutkami. Zgodbe lahko pripovedujete s priloženimi lutkami ali pa si sami izdelate naprstne lutke v vam ljubi tehniki. 

Slika zgodbe 3

Spreten preplet niti

Didaktično ploščico so oblikovali in izdelali:

Lili Panjtar, idejna zasnova in skica motivov za vezenje
Roman Jamnik, izdelava lesene ploščice
Petra Plestenjak Podlogar, ročno rezbarjeni motivi

Didaktična ploščica je namenjena otrokom različnih starosti od približno 4 let naprej. Osnovni namen je razvijati fino motoriko in spodbujati otrokovo ustvarjalnost. S pomočjo ploščice se otrok uri v zavezovanju vezalk, kasneje pa v vezenju volnenih vzorcev po priloženih skicah ali še bolje po lastni domišljiji.

Izdelana je iz hruškovega lesa in ročno rezbarjena. Dodani so ročno polstena vrvica, tri skice preprostih motivov za vezenje in nekaj volne za prve ustvarjalne podvige. Otrokov izdelek pa lahko postane tudi čudovit in unikaten dekorativni element v domačem ambientu. 

Slika zgodbe 4