Menu

Družinski vodnik po poteh kulturne dediščine

Se radi potepate in raziskujete? Radi prisluhnete zanimivim zgodbam in odkrivate življenje, kot je bilo nekoč? Uživate v miselnih izzivih, preizkušanju ročnih spretnosti ter ustvarjanju?

Obiščite Škofjeloško – prostor ustvarjalnega navdiha in bogate kulturne dediščine.

Za vas na široko odpiramo vrata Loški muzej Škofja Loka, Rokodelski center DUO Škofja Loka, Muzej Železniki, Šubičeva hiša v Poljanah in Muzej Žiri. Čakajo vas zanimive zgodbe, izzivi in doživetja.

Med obiskom naših kulturnih ustanov v svoji knjižici zberite pet žigov. Na vsaki lokaciji poiščite ploščo s posebnim znakom in ga odtisnite na predzadnjo stran knjižice. Z zbranimi žigi pridite na recepcijo katere koli od ustanov in podarili vam bomo spominek s Škofjeloškega.

Dobrodošli v deželi neskončnih zgodb!

Loški muzej Škofja Loka

Ohranjamo preteklost za prihodnost

Iz starega mestnega jedra Škofje Loke vodi pot do Loškega muzeja na Loškem gradu, ki nad Škofjo Loko bdi že stoletja. Vas zanima, kaj se skriva za debelimi grajskimi zidovi?

Izposodite si Kokijev nahrbtnik, v njem pa poiščite namige za raziskovanje skritih kotičkov gradu in bogatih muzejskih zbirk. Te pripovedujejo o nastanku Škofje Loke in njenih gradov, o meščanih in obrtnikih, o težkih časih velikih vojn, o umetnikih, ki so tu našli svoj navdih, o najstarejših poselitvah na Loškem, o pomembnih Ločanih in še o marsičem.

Po obisku muzeja si privoščite prijeten sprehod po lipovem drevoredu grajskega parka in si oglejte staro Škoparjevo hišo, mlin in kozolec.

www.loski-muzej.si, FB: Loški muzej Škofja Loka
T: +386 (0)4 517 04 00, E: info@loski-muzej.si

Odprto

1. 5.–31. 10.

torek–nedelja: 10.00–18.00

junij–september tudi

ponedeljek: 10.00–18.00

2. 11.–30. 4.

torek–nedelja: 10.00–17.00

januar

samo ob vikendih: 10.00–17.00

Rokodelski center DUO Škofja Loka

Zaljubljeni v ustvarjalnost

V starem mestnem jedru Škofje Loke so že od nekdaj ustvarjali mojstri rokodelci. Danes se tu nahaja Rokodelski center DUO Škofja Loka, kjer se prepletata bogata rokodelska preteklost in ustvarjalna sedanjost. Delo tukajšnjih mojstrov rokodelcev so vedno zaznamovale uporaba naravnih materialov, visoka kakovost izdelave in uporabna vrednost izdelkov. Oglejte si rokodelske razstave in spoznajte njihovo delo. Na rokodelskih delavnicah pa lahko tudi sami izdelate spominek, darilo ali zdrav prigrizek!

Na Škofjeloškem že od 18. stoletja prostoročno in v modelih izdelujejo mali kruhek. V lesen model, ki ga mojstrica rezbarka skrbno izrezlja s svojimi dleti, odtisnejo medeno testo in spečejo mali loški kruhek. Prebudite svojo ustvarjalnost in se pod vodstvom mojstrice rokodelke preizkusite v izdelavi modelov ali peki malega kruhka!

FB: Rokodelski center DUO Škofja Loka | Instagram: rokodelskicenter
T: +386 (0)4 511 24 60, E: rokodelskicenter@visitskofjaloka.si

Odprto

ponedeljek: 10.00–15.00

torek–petek: 10.00–18.00

sobota: 9.00–13.00

Za ustvarjalne rokodelske delavnice so potrebne predhodne prijave.

Muzej Železniki

Selška dolina – kjer si svoje sreče kovač

Železniki so bili pol tisočletja fužinarski kraj, znan po izdelovanju žebljev in drugih kovanih izdelkov. V starem delu mesta nas na to spominja plavž, peč za taljenje železove rude, še več fužinarskih zgodb pa vas čaka v Muzeju Železniki, ki se nahaja v neposredni bližini plavža. Tam lahko spoznate več o razvoju železarske industrije in se seznanite tudi z drugimi z železarstvom tesno povezanimi obrtmi (oglarjenje, sodarstvo, žagarstvo) ter z razvojem društvenega življenja, obdobjem druge svetovne vojne v Selški dolini in tamkajšnjimi rojaki.

Klekljanje je močno zaznamovalo kraje v Selški dolini. V sklopu čipkarske zbirke Muzeja Železniki lahko preizkusite svoje ročne spretnosti ter si izdelate zapestnico. Vse, kar morate storiti, je, da klekeljne prekrižate in posukate.

Še malo posedite na trgu pred plavžem, ki je pomemben spomenik tehniške dediščine v Sloveniji. Bodite sami svoje sreče kovač, zavihtite kovaško kladivo in si skujte žebelj!

www.jzr.si | FB: Muzej Železniki
T: +386 (0)4 514 73 56 | E: muzej.zelezniki@siol.net

Odprto

1. 4.–30. 9.

torek, sreda: 9.00–15.00

četrtek, petek: 9.00–17.00

sobota: 9.00–15.00

julij in avgust tudi

sobota: 9.00–17.00

nedelja: 13.00–17.00

1. 10.–31. 3.

torek–sobota: 9.00–15.00

Za kovanje žebljev so potrebne predhodne prijave.

Šubičeva hiša

Po ustvarjalni navdih v Poljansko dolino

Pod pobočjem mogočnega Blegoša se razprostira Poljanska dolina. Odeta v zelenje in posuta z domačijami se romantično spogleduje s tradicijo, ljubeznijo do narave in toplino človeške bližine. Tu so svoj ustvarjalni navdih našli številni umetniki – pisatelji, pesniki, slikarji, kiparji in ljudski podobarji.

V rojstni hiši slikarjev Janeza in Jurija Šubica v Poljanah je nekoč delovala priznana podobarska delavnica. Danes vam skozi zgodbe Šubičevih pisem predstavljamo njihovo življenje in delo ter obenem z različnimi delavnicami spodbujamo vašo ustvarjalnost.

Nazorno vam bomo predstavili postopke slikarstva, rezbarstva in pozlate. Nato tudi vi primite v roke čopič ali dleto in postanite vajenec v podobarski delavnici. Prek risanja karikatur poleg Šubicev spoznajte še druge znamenite rojake Poljanske doline.

www.subicevahisa.si | FB: Šubičeva hiša
T: +386 (0)59 250 549, +386 (0)31 720 573, E: info@subicevahisa.si

Odprto

četrtek, petek: 10.00–16.00

sobota: 10.00–13.00 in

po predhodnem dogovoru

Za delavnico risanja karikatur so potrebne predhodne prijave.

Muzej Žiri

Stopimo v čevlje za nova odkritja

Na robu Škofjeloškega ležijo Žiri, nekoč obmejni kraj, o čemer še danes pričajo vojaške utrdbe, posejane po obrobju Žirovske kotline.

Vas zanimajo življenje ob rapalski meji med svetovnima vojnama, bogata tradicija žirovskega čevljarstva, ki se danes nadaljuje v tovarni čevljev Alpina, in več kot sto let uspešnega delovanja klekljarske šole, kjer so se klekljanja naučili številni fantje in dekleta? Obiščite Muzej Žiri in odkrijte pestro zgodovino mesta!

Izdelajte si svoj klekljan spominek ali pa obujte čevlje za nova odkritja in obiščite vojaške utrdbe.

www.muzej-ziri.si | FB: Muzej Žiri
T: +386 (0)31 532 798 | E: obcina.ziri@ziri.si

Odprto

nedelja: 15.00–18.00 in

po predhodnem dogovoru